Kötészet

Amikor cégünket független kötészetként minősítjük, abba beleértjük azt, hogy nem rendelkezünk saját nyomdai kapacitással, a vezetés független döntéseket hoz a vállalási árak és határidők meghatározásában, és minden partnerét egyenrangúként kezeli, s ezáltal az összes, saját kötészettel nem rendelkező nyomda és kiadó felé vállalhatja az elérhető, konkurenciát nem jelentő szolgáltató szerepét.

A fenti értelemben vett független kötészetek az európai piacon 30-35%-ot, a hazai könyv-, prospektus-, és kiadványgyártásban pedig alig 10%-ot képviselnek.

A Stanctechnik Kötészeti Kft. ebben a kategóriában a hazai piacon a legnagyobb, pénzügyileg legerősebb, komplexitásában egyedülálló. A magyar nyomdaiparban végbement, és 2005-ben befejeződött szerkezeti átalakulások után Budapesten gyakorlatilag a Stanctechnik Kötészeti Kft. maradt az egyetlen érzékelhető kapacitással rendelkező kötészet.

Cégünk kötészete kitűnően felszerelt, mely alkalmas kartonált folyóiratok, brossúrák, spirálozott, akár regiszter stancolt kiadványok és keménytáblás könyvek kiváló minőségű gyártására. Vállalunk részfeladatokat is, például cérnafűzést, megnövekedett kapacitással, hajtogatást, tábla készítést, kikészítést is stb.

Keménytáblás könyvek gyártása

A Sigloch-Kolbus BF-511 típusú kemény táblás könyv kikészítő gép és az azt kiszolgáló előzékelő, könyvtest készítő, háromkéses vágógép, gerinc formáló egységek által képzett gyártósor, a mai kor legkorszerűbb, európai, technológiai megoldásait integrálja egy automatizált rendszerben. Az integrált gyártósor egyes elemeit a korszerű érzékelővel vezérelt számítógépes automatikus rendszer hangolja össze és szabályozza, miáltal lehetővé vált a kötészeti munka gyökeres megújulása, a legszigorúbb minőségi igények garantált és egyenletes biztosítása. A gépsor automatizáltságának köszönhetően, új technológiai megoldásként bevezetésre került a ragasztók kötését gyorsító lokális- és impulzusfűtés, égetés, infra technológiákkal. Már nincs szükség a könyvtestek előzetes előzékelésére, ezt is a gépsorba beépített egység végzi. A könyvtest készítésénél kettős ragasztási rendszert (two-shot) alkalmazunk, amikor először a diszperziós ragasztót viszünk fel a már előzékelt nyers könyvtest gerincére, amit a következő lépésben azonnal szárítunk, majd ezt követi a hot-melt ragasztóval történő gerincerősítés művelete. A gépsor tartalmazza a hot-melt nyílásbeégetést is.

Ezek, az utóbbi néhány évben kifejlesztett technológiai megoldások biztosítják a tartósságban és esztétikailag is rendkívül igényes keménytáblás könyvek sorozatban történő gyártását.

Keménytáblás könyveket, cérnafűzött és PUR-ragasztott könyvtestekből is készítünk.

A Kolbus-Sigloch BF-511 gépsor alkalmas arra, hogy a könyvtesteket PVC vagy karton alapanyagú flexibilis táblákba akassza be.

A flexibilis táblás könyvek, a keménytáblába kötött könyvek esztétikumát megközelítik, ugyanakkor súlyra könnyebbek, előállításuk költségei kisebbek, meghatározott mértékű gyűrődést is elviselnek, miközben táblájuk a brosúrák borítójához viszonyítva tartósabb. Ezek a tulajdonságok főleg nagyobb példányszámnál (2500-3000 felett) és meghatározott funkciókkal rendelkező könyvek esetén versenyképessé teszik a megoldás alkalmazását.

Jellemző alkalmazási területek az iskola- és az útikönyvek, valamint a külső munkahelyeken alkalmazott kézikönyvek.

Kartonált kiadványok gyártása hot-melt vagy PUR ragasztó kötéssel

Brosúrákat, folyóiratokat, katalógusokat és egyéb puha fedélű könyveket, tömböket a 20 állomással rendelkező Kolbus-Sigloch KB-4300 típusú – a HD140 típusú háromkéses vágógéppel és zsugorfóliázó csomagolóval in-line összekötött – ragasztókötő gépsoron készítjük.
A hagyományos hot-melt ragasztási technológián kívül a gép alkalmas az úgynevezett PUR ragasztóval történő könyvtest gyártásra is.

A PUR technológia lényege, hogy a megszilárduló ragasztó szerkezetében átalakulva köti meg a papír vagy más anyagok szálait, visszalágyítani nem lehet, a nyomaton lévő festékeknek ellenáll, erősebb kötése kiváltja a cérnafűzést. Ez a technológia lényegesen kevesebbe kerül, mint a hagyományos cérnafűzés.

Táblakészítés

A keménytáblás könyvek gyártására szolgáló gépsor minőségi kiszolgálásának elengedhetetlen feltétele a korszerű táblagyártó háttér.

A gépsorral, a termelékenység és a minőség szempontjából leginkább összehangolt berendezés a KOLBUS DA 260 jelű táblakészítő gépe.

A berendezés papír, vászon, félvászon borítású könyvtáblák készítése mellett, alkalmas egyéb célú, kötészeti szürkelemez alapú táblák gyártására, a táblák belső oldalainak tükrözésére is.

Cérnafűzés

A kiadványívek egymáshoz történő rögzítésének klasszikus, legbiztonságosabb módja azok cérnával történő fűzése. Társaságunk a 4 darab Aster típusú automatával  legnagyobb cérnafűző kapacitással rendelkezik, névlegesen 710 ív/perc összes ütemmel, így bérmunkát is vállal.

back to top